#TantKoftaochBåvenSock

100% ull av hög kvalitet med en tjocklek som ger samma stickfasthet som vanligt sockgarn. För att ge garnet slitstyrka består garnet till största delen av mohair från vuxna angoragetter. Vi har även blandat med fårull så att den färdigstickade sockan sedan kan valkas lätt för att öka slitstyrkan. Dessutom har garnet spunnits hårt, tätt så fibrerna ligger stilla inne i garnet

============================================================================

Strax nytt garn igen.

En ny spinning är på gång och är färdig att börja säljas under Fårfesten i Kil.

Därefter läggs det ut garn här i Webbshoppen

==============================================================================

 ”Kommandoran” – 50% Mohair - 50% Leicester.  Härvan är 350m vikt:120 – 130 gram. Ger en lite tunnare och något mjukare socka

Tjorven” –70% Mohair – 30% Klövsjö.  Härvan är 300m vikt: 120-130 gram. Ger en glansigare eftersom det är mer slitstark mohair inblandad och något tjockare socka.

Färgerna

Eftersom vi planerar fler spinningar av garnet ger vi varje omgång en signaturfärg som en årsring. Den första är”Blåbärsblå”. Lägg gärna in en blåbärsblå kant upptill på strumpan, garnet räcker till ett varv plus uppläggning eller avmaskning. Jag utgick från de fyra elementen, en förutsättning för liv då jag färgsatte garnerna.

Jord – ”Torv”en brun ton med en liten klang av violett. Luft – ”Åskblå”en djup gråblå ton.

Eld –”Vinterglöd”en riktigt djupt röd. Vatten – ”Havsgrön”en lättare ton av grått, grönt och lite blått.

Rubrik

Goda Råd

  • Sticka med tunna stickor, minska ner ett kvartsnummer från det du brukar använda. Vid provstickningen har vi använt 2mm och 2,25mm.
  • Börja gärna stickningen från tån så du vet att garnet räcker. Eftersom garnet är hårt spunnet och du stickar tätt är garnåtgången större än vid vanlig sockstickning.
  • Du ökar sockans livslängd genom att valka den färdigstickade sockan med hjälp av snöbollsmetoden så att den filtar ihop sig lite innan du börjar använda sockorna.

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Skötselråd för att få sockorna att hålla länge

  • Vädra dina sockor och tvätta dem så lite som möjligt.
  • Tvätta dem för hand med ett enzymfritt tvättmedel (hår schampo går bra)
  • Sy med maskstygn på partier där det blivit tunnslitet innan det blir ett hål.
  • Sköt om dina egna fötter och håll dem mjuka och fina.

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Bakgrund

”Jag vill spinna ett sockgarn av ren ull, med mohair som bas.” tänkte jag och tog kontakt med Karin Strömberg Lundqvist. Hon äger Båvens spinnhus och har arbetat med ull och skinn i många år. Hennes kunskaper om ull är mycket goda och vi har båda ett passionerat förhållningssätt till ull. Hon var genast med på noterna och ordnade kontakt med Ann-Sofie Ahlgren i Fellingsbro. Ullen från hennes flock med 14 angoragetter blev grunden till garnet som nu spunnits på Båvens spinnhus i Sparreholm. Båvens är en Minimill. Jag vill kalla det ett hantverksspinneri. Maskinerna går i lugn takt och fibrerna spinns varsamt till ett halvkamgarn. Man kan spinna små mängder ull i speciella blandningar till skillnad från ett större spinneri som måste spinna stora mängder av varje kvalitet. Kerstin Karlén och Åsa Nordqvist som arbetar i spinneriet har dessutom lång erfarenhet och kompetens att anpassa spinningarna så som kunderna önskar. Något som var ovärderligt för mig och garnet du nu håller i din hand.

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Händer och arbete

Det är många olika händer och mycket arbetet bakom garnet du har i din hand. Getterna och fåren har skötts med omsorg av sina ägare. Alla djur kontrolleras - klappas så att de mår fint och klipps sedan 2 ggr per år. Ullen rensas och sorteras innan den lämnas till spinneriet. På spinneriet sorteras ullen igen, tvättas, torkas och sedan går den vidare från maskin till maskin i 10 steg, varje gång med hjälp av händer som flyttar den vidare och ögon som övervakar att det blir bra. Hos oss har det sedan härvats, knutits om och färgats, tvättats, torkats och snotts ihop till glänsande kringlor. Under processen fram till färdiga garnpaket har vi provstickat, och provfärgat, funderat och diskuterat för att få ett gott resultat.

Nu är det din tur att med dina händer skapa vackra hållbara sockor av ull från djur som lever ett gott liv ute på den Svenska landsbygden.

Angoragetter
Getter gillar att leka herre på täppan.
Klippning av angoragetter
Leicesterfår
Klövsjöfår