#TantKoftaochBåvenSock

100% ull av hög kvalitet med en tjocklek som ger samma stickfasthet som vanligt sockgarn. För att ge garnet slitstyrka består garnet till största delen av mohair från vuxna angoragetter. Vi har även blandat med fårull så att den färdigstickade sockan sedan kan valkas lätt för att öka slitstyrkan. Dessutom har garnet spunnits hårt, tätt så fibrerna ligger stilla inne i garnet

=================================================================

60% Mohair - 40% Leicester.  Härvan är 300 m lång vikt ca 110gram gram. (150m ca 55 gram) eller Mohair från vuxna getter är en hård och blank och slitstark fiber. Leicester som är en engelsk fårras har även den en blank och slitstark ull. I Norge kallades den "Flaggesau" eftersom rasen importerades till landet år 1905 då det skulle vävas blanka slitstarka flaggor.

Då fibrerna är halkiga och svåra att spinna kan ojämnheter i garnet kan förekomma.

==================================================================

Färgerna

Det här är den sista och 7:e spinningen av garnet.

Jag utgick från temat ”Skördetid” då jag färgsatte den sista omgångens garner.

Först den milda guldgula Halmen och sedan en kraftfull orange ”Pumpa

Den gröna och nästan svarta ”Svartkål” och till sist en lysande ”Rödlök”.

==================================

Julerbjudande

Mönster till Liten Halvvante (vid köp 150m) eller Knoll och Tott (vid köp 300m) följer med på garnköpet.

=================================

Goda Råd

  • Sticka med tunna stickor, minska ner ett kvartsnummer från det du brukar använda. Vid provstickningen har vi använt 2mm och 2,25mm.
  • Börja gärna stickningen från tån så du vet att garnet räcker. Eftersom garnet är hårt spunnet och du stickar tätt är garnåtgången större än vid vanlig sockstickning.
  • Du ökar sockans livslängd genom att valka den färdigstickade sockan med hjälp av snöbollsmetoden så att den filtar ihop sig lite innan du börjar använda sockorna. På Instagram finns en film sök #snöbollsmetoden

:::::::::::::::::::::::::::::::::::

Skötselråd för att få sockorna att hålla länge

  • Vädra dina sockor och tvätta dem så lite som möjligt.
  • Tvätta dem för hand med ett enzymfritt tvättmedel (hår schampo går bra)
  • Sy med maskstygn på partier där det blivit tunnslitet innan det blir ett hål.
  • Sköt om dina egna fötter och håll dem mjuka och fina.

::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Bakgrund

”Jag vill spinna ett sockgarn av ren ull, med mohair som bas.” tänkte jag och tog kontakt med Karin Strömberg Lundqvist. Hon äger Båvens spinnhus och har arbetat med ull och skinn i många år. Hennes kunskaper om ull är mycket goda och vi har båda ett passionerat förhållningssätt till ull. Hon var genast med på noterna och ordnade kontakt med Ann-Sofie Ahlgren i Fellingsbro. Ullen från hennes flock med 14 angoragetter blev grunden till garnet som nu spunnits på Båvens spinnhus i Sparreholm. Båvens är en Minimill. Jag vill kalla det ett hantverksspinneri. Maskinerna går i lugn takt och fibrerna spinns varsamt till ett halvkamgarn. Man kan spinna små mängder ull i speciella blandningar till skillnad från ett större spinneri som måste spinna stora mängder av varje kvalitet. Kerstin Karlén och Åsa Nordqvist som arbetar i spinneriet har dessutom lång erfarenhet och kompetens att anpassa spinningarna så som kunderna önskar. Något som var ovärderligt för mig och garnet du nu håller i din hand.

:::::::::::::::::::::::::::::::::::

Händer och arbete

Det är många olika händer och mycket arbetet bakom garnet du har i din hand. Getterna och fåren har skötts med omsorg av sina ägare. Alla djur kontrolleras - klappas så att de mår fint och klipps sedan 2 ggr per år. Ullen rensas och sorteras innan den lämnas till spinneriet. På spinneriet sorteras ullen igen, tvättas, torkas och sedan går den vidare från maskin till maskin i 10 steg, varje gång med hjälp av händer som flyttar den vidare och ögon som övervakar att det blir bra. Hos oss har det sedan härvats, knutits om och färgats, tvättats, torkats och snotts ihop till glänsande kringlor. Under processen fram till färdiga garnpaket har vi provstickat, och provfärgat, funderat och diskuterat för att få ett gott resultat.

Nu är det din tur att med dina händer skapa vackra hållbara sockor av ull från djur som lever ett gott liv ute på den Svenska landsbygden.

Tillagd i varukorgen